Pon - Pet: 08:30h - 17h i Sub: 08h - 15h Severni bulevar 5v 011-20-84-089

Filteri

Najčešće prodavani delovi za automobile su filteri. Filteri igraju ključnu ulogu u dugovečnosti vozila i zato se prilikom kupovine stavlja akcenat na kvalitet.

Filteri se najčešće menjaju u sklopu redovnog (malog) servisa na odredjeni broj kilometara. U zemljama u kojima se koristi gorivo nižeg kvaliteta (kao što je kod nas), filteri imaju manji rok trajanja te se menjaju na manji broj predjenih kilometara.

Filteri koji se najčešće menjaju u sklopu redovanog servisa:

Filter kabine:

Poznatiji kao filter klime jer filter koji čisti vazduh koji se od spolja ubacuje u kabinu vozila. Njegova bitnost se ogleda u tome što je to filter vazduha koji vozač udiše tokom vožnje.

 

Filter goriva:

Gorivo je zavisno od kvaliteta može biti čistije i prljavije. Ulogu njegovog prečišćavanja igra filter goriva. Filter goriva može biti u motoru ili u rezervoaru. Filteri goriva u rezervoaru se menjaju redje od motornih i negde postoji opcija da se zameni ceo filter a negde samo uložak.

 

Filter vazduha:

Kao i vozač i motor mora da diše. Da bi se ceo sistem sagorevanja zaokružio potreban je vazduh koji mora biti čist. Menjanje ovog filtera je obavezno jer je od presudnog značaja za rad motora.

 

Filter ulja:

Motorno ulje je direktno vezano za dugovečnost rada motora. Sipanje kvalitetnog ulja, ispravne gradacije, menjanje na vreme, česte provere nivoa ulja su nešto što ne bi trebalo zaobilaziti ni u kom slučaju. Filter ulja prečišćava ulje jer ono prolazi kroz ceo motor i sa sobom može pokupiti nečisoće.

ČESTA PITANJA

  • Da li je potrebno zameniti sve filtere na 10.000 kilometara?

    Ako je vozaču u interesu redovno kvalitetno održavanje svog vozilo i dugovečnost onda se preporučuje zamena svih filtera na svakih 10.000 pređenih kilometara.

  • Da li filter mora samo vizuelno da odgovara ili postoji specijalni za svako vozilo?

    Dosta filtera na izgled liče jedni na druge. Često nastaju veliki problemi kada se samo vizuelno bira filter. Postoje razlike u protoku, otvorima, pritiscima, gustinama, ventilima unutar filtera na šta treba obratiti pažnju. Posavetujte se sa prodavcem delova pre kupovine.

© Copyright 2015 Autoline Fiatovi delovi